2017 Değerlendirmesi: Hangi Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi?

2017 yılına trafik sigortasında serbest tarifenin sona ermesi damgasını vurdu. Bu kararın dışında yürürlüğe giren bir çok düzenleme de dikkati çekti. 10 Nisan'dan 2017'nin sonuna kadar sigorta sektörünü yakından ilgilendiren 22 düzenleme yürürlüğe girdi.

Geride bıraktığımız 2017 yılı sigorta sektörü için oldukça hareketli geçti. Özellikle zorunlu trafik sigortası hakkında birçok tartışmaya sahne olan 2017, aslında 2016 sonunda trafik branşında kâra geçilmesi sonucunda sektör açısından iyi başlamıştı. Zararın tavan yapması sebebiyle bu branştaki primleri artıran sigorta sektörü, bu sayede 2005 yılından bu yana ilk kez 2016 sonunda trafik sigortasında kâra geçmiş ve yılı 19 milyon lira teknik kârla kapamıştı.

2017’nin ilk üç ayı sonunda 126 milyon liraya yükselen kâr her ne kadar yüzleri güldürdüyse de, artan primlerin kamuoyunda büyük tartışmalar yaratması ve halkın sigorta şirketlerine tepki göstermesi sonucunda Hazine Müsteşarlığı nisan ayında tavan fiyat uygulamasını getirdi. Aynı zamanda, acentelere de taban komisyon uygulaması başladı. Bunun sonucunda ilk yarıda trafikteki teknik kâr 22 milyon liraya geriledi, 9 ay sonundaysa 240 milyon lira teknik zarar kaydedildi.

Sektör tarafından tepkiyle karşılanan tavan fiyat uygulamasının ardından Hazine bir düzenleme daha yaptı ve temmuzda yayınlanan yönetmelikle Riskli Sigortalılar Havuzu uygulamaya alındı. Prim ve hasarın şirketler arasında paylaştırılmasını sağlayan havuz sayesinde sigortacılar 1, 2 ve 3’üncü basamaktaki hususi araç ve kamyonetleri ve bunların dışındaki tüm araçları havuza devredebilir hale geldi.

SEKTÖR SERBEST TARİFE İSTİYOR

Buna karşın sektör serbest tarifeye geri dönülmesi isteğini her fırsatta dile getirdi. TSB’nin düzenlediği bir basın toplantısında konuşan TSB Başkanı Can Akın Çağlar, bu branştan kâr etmeyi beklemediklerini ama tavan uygulaması sebebiyle artan zararı diğer ürünlerin fiyatlarını yükselterek gidermeye çalıştıklarını aktardı. Serbest tarifeye inandıklarını vurgulayan Çağlar, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili olarak “Tavan fiyat uygulamasından 2.3 milyar zarar bekleniyor” açıklamasında bulundu.

Hazine her ne kadar zararın azaltılması için iyileştirmeler yapsa da, bir toplantıda konuşan TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, “Acente komisyonlarının %10’dan %8’e düşürülmesi ve Hazine Müsteşarlığı’nın trafik sigortasındaki aylık %1 oranındaki zammı %1.5’e çıkarması avantaj sağladı. Ancak bu iyileştirmeler hasar tahminlerimizi sadece 2.1 milyar liraya düşürdü” dedi.

Tavan fiyat uygulaması sürerken de birtakım iyileştirmeler yapılabileceğini vurgulayan Eroğlu, “Eşdeğer parça uygulaması desteklenmeli, değer kaybı için daha basit bir formül oluşturulmalı, Avrupa’dan %50 daha fazla olan hasar frekansımızın düşürülmesi için trafik kazalarının azaltılması sağlanmalı” şeklinde önerilerde bulundu.

Daha sonra bir basın toplantısında açıklama yapan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy ise, trafik sigortasında havuz uygulamasının kalıcı olacağını; yine aynı branştaki tavan fiyat uygulamasının ancak birkaç yıl sonra kalkabileceğini ifade etti.

ZORUNLU HEKİM SORUMLULUK SİGORTASINA DA HAVUZ

Trafik sigortası dışında, 2017 yılında başka bir havuz daha gündemimize oturdu. 2010 yılında zorunlu hale gelen Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nda da eylül ayında trafiktekine benzer bir havuz uygulamasına gidildi. Hazine Müsteşarlığı, konuya dair şu açıklamayı paylaştı: “Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına ilişkin poliçe düzenlememesi kaynaklı sıkıntıların giderilmesini teminen, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununu 12’nci maddesinin birinci fıkrasına istinaden, Başbakan Yardımcılığı Makamı’ndan alınan 05.09.2017 tarih ve 22863 sayılı Onay kapsamında prim ve hasarın paylaşımına ilişkin ekte yer alan esaslar belirlenmiş olup, söz konusu paylaşıma ilişkin işlemlerin Genel Sorumluluk Sigortası ruhsatı olan Güneş Sigorta tarafından yürütülmesine karar verilmiştir.”

Bunun üzerine bir açıklama yapan Akif Eroğlu ise, zorunlu hekim sorumluluk sigortasında yıllardır aynı tarifenin kullanılması gibi birçok yapısal sorun olduğunu ve hasarın paylaşılmasının bu sorunlara çözüm olmadığını belirtti.

KEFALET SİGORTASI  TORBA YASADA

Yılın bir diğer önemli gelişmesiyse, kamu ihalelerinde kefalet sigortasının teminat mektubu yerine geçmesinin sağlanması oldu. 28 Kasım’da yasalaşan Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kamu ihalelerinde kefalet sigortaları kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin, teminat mektubu gibi işlem görmesi sağlandı. Konuyu yorumlayan Can Akın Çağlar, kefalet sigortasının teminat mektubu yerine geçmesinin Türkiye ekonomisine 500 milyar liralık ek kredi fırsatı anlamına geldiğini belirtti.

3.4 MİLYON ÇALIŞAN  OTOMATİK BES’TE

Hayat ve emeklilik tarafı da otomatik BES’in hayatımıza girmesi sebebiyle 2017 yılına umutlu başlamıştı. 1 Ocak’ta başlayan otomatik BES’e yıl sonuna kadar 8 milyona yakın çalışan katıldı, ancak bunların sadece 3.4 milyonu sistemde kaldı. Yüksek cayma oranı karşısında kamu da harekete geçti. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yüksek cayma oranlarını düşürmek ve ülkedeki tasarruf oranını daha da artırmak için sistemde revizyonlara gidileceğini açıkladı. Otomatik BES’te cayma süresinin uzatılması ve sistemden çıkanların istediği zaman sisteme dönebilmesinin sağlanması gibi değişiklikler yapılması bekleniyor. Bunun yanı sıra, gönüllü BES’te de 18 yaş altının da BES’e dahil olabilmesi gibi bazı değişiklikler bekleniyor. Her ne kadar sektör işveren katkısı isteğini her fırsatta dile getirse de, şimdilik bu şekilde bir revizyon ufukta görünmüyor.

YILIN EN BÜYÜK FELAKETİ  İSTANBUL’DAKİ DOLU VE SEL

Temmuz ayında İstanbul’da yaşanan aşırı yağış olayları da yıla damgasını vurdu. Sigorta sektörüne pahalıya patlayan aşırı yağış, dolu ve sel olaylarını değerlendiren Verisk Analitik’in yan kuruluşu olan PCS’e göre, yapışların sektöre faturası 300 milyon dolar, yani yaklaşık 1.1 milyar lira. TSB Başkanı Can Akın Çağlar’ın son açıklamasına göreyse, söz konusu yağışlar dolayısıyla sektör 520 milyon liralık tazminat ödedi.

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ